index

vízmegtakaritás, környezetvédelem

Célunk, hogy olyan működő megoldást adjunk a lakosság kezébe, amivel csökkentik vízszámlájukat és ezzel egyidőben védik a környezetüket is! Várjuk környezetvédő, természetvédő egyesületek és minden olyan ember jelentkezését, aki fontosnak tartja egy jobb, tisztább, élhetőbb környezet kialakítását! Minden együttműködésre nyitottak vagyunk! info@vizmegtakaritas.hu

Meddig folyhat ez így?

2009.06.17. 15:40 vizmegtakaritas

Most még természetes, mindig a rendelkezésünkre áll, csak a csapot kell kinyitnunk. De vajon így lesz-e ez tizenöt év múlva is? Az ENSZ Környezetvédelmi Programja megállapítja, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megmaradása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinteni fogja valamiféle vízkorlátozási intézkedés.
 

Gondoljunk csak bele, hogy egy reggel arra ébredünk, nincs víz a házban. Nincs reggeli tisztálkodás, fogmosás, elmarad a reggeli kávé, illetve maga a teljes reggeli, hiszen minden élelmiszer vagy akár használati tárgy előállításához vízre lett volna szükség. Talán csak ekkor értenénk meg, mekkora kinccsel bánunk nap mint nap ily pazarlóan.

Világviszonylatban vizsgálódva a már említett ENSZ jelentés kifejti, hogy a Föld vízkészletei az előre jelzettnél gyorsabban fogynak. Ennek oka részben a világméretű éghajlatváltozás, részben az egyre növekvő népesség egyre növekvő igényei. Szakértők szerint, a mostani klímaváltozás néhány évtizeden belül kétmilliárd embert érintő vízhiányhoz és a Földön élő fajok 20-30 százalékának kipusztulásához vezethet.

Európa egészét tekintve a kivett vízmennyiség 44%-át energiatermelésre, 24%-át mezőgazdasági termelésre, 21%-át a lakossági vízellátásra fordítják, 11%-át pedig az iparban használják fel. Európában hatalmas a víztakarékosság potenciálja. Európa a vizének továbbra is legalább 20 százalékát pazarolja el a hatékonyság hiánya miatt.

Magyarországon az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás 130 liter, amely szinte teljes egészében kiváló minőségű ivóvízből fedeződik. Ezzel mosunk pl. ruhát, autót, locsoljuk növényeinket. Holott ezen célokra akár kevésbé jó minőségű víz is megfelelő lenne (pl. esővíz) Az esővízgyűjtés és a hatékony technológiák alkalmazása mellett nagyon fontos az is, hogy takarékoskodjunk a rendelkezésünkre álló forrásokkal. A Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia modelljei azt jelzik előre, hogy a Dunántúlon a vízgazdálkodást érinti majd leginkább az éghajlatváltozás. A modellek szerint télen több lesz ugyan a csapadék, de máskor, elsősorban nyáron, jelentősen csökkenhet a leesett eső mennyisége, és országosan összességében kevesebb lesz a csapadék. Ezzel arányosan csökken a kinyerhető víz mennyisége is. Mit tehetünk?

Fogyasszunk annyit, amennyire feltétlenül szükségünk van, ne folyassuk fölöslegesen a vizet mosogatáskor vagy fogmosáskor, szereljünk fel víztakarékos WC tartályt, zuhanyrózsát, csapot, fogjuk fel az esővizet és azzal locsoljunk, a mosógépet csak ruhával telve indítsuk el.  Ezernyi apró trükk van, amellyel személyes vízfogyasztásunkat csökkenthetjük. Ahogy az odafigyelés életmódunkká válik, úgy érthetjük meg egyre inkább, hogy a dolgok körülöttünk tőlünk is függenek, személyes felelősséggel tartozunk Földünkért.”   - nyilatkozta Kiss Renáta, a Csalán Egyesület programvezetője.
Forrás: csalan.hu


www.vizmegtakaritas.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmegtakaritas.blog.hu/api/trackback/id/tr251191330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása