index

vízmegtakaritás, környezetvédelem

Célunk, hogy olyan működő megoldást adjunk a lakosság kezébe, amivel csökkentik vízszámlájukat és ezzel egyidőben védik a környezetüket is! Várjuk környezetvédő, természetvédő egyesületek és minden olyan ember jelentkezését, aki fontosnak tartja egy jobb, tisztább, élhetőbb környezet kialakítását! Minden együttműködésre nyitottak vagyunk! info@vizmegtakaritas.hu

A klímaváltozási esélyeink sokkal rosszabbak, mint gondoltuk

2009.06.18. 09:03 vizmegtakaritas

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatógárdája új, minden eddiginél összetettebb modellt alkotott a klímaváltozás esélyeinek elemzésére, és ez az új elemzés azt mutatja, hogy a felmelegedés kétszer akkora lehet, mint amekkorára az eddigi becslések értékelték.
 

A MIT integrált globális rendszer-modelljét használták az új elemzéshez. Ez egy olyan részletes számítógépes szimuláció, amely tartalmazza a globális gazdasági tevékenységet és a klímafolyamatokat is.

400-szor futtatták le a programot, minden egyes futtatásnál egy kicsit változtatva a beviteli paramétereken. A bevitt adatokat úgy válogatták meg, hogy mindegyik változatnak egyenlő esélye volt arra, hogy helyes legyen - jelen ismereteink és megfigyeléseink alapján.

Más kutatások magának a klímarendszer fizikai válaszainak lehetőségeire alapozták a becsléseiket. A MIT modellje eddig az egyetlen interaktív modell, amely kezelni tudja az emberi tevékenységben végbemenő lehetséges változásokat: a gazdasági növekedés mértékét, az ezzel járó energiafelhasználást, a világ különböző országaiban.

A MIT modell részletekbe menően összekapcsolja a gazdasági tevékenység hatásait a légköri, óceáni és a biológiai rendszerek hatásaival. "Ilyen értelemben egyedülálló a mi munkánk" - mondta Ronald Prinn, a cikk társszerzője, a MIT Globális Változások Tudományos Központ igazgatója.

Az előrejelzéseket az Amerikai Meteorológiai Társaságnak az éghajlatra szakosodott folyóirata közölte.

Eszerint: a felszíni felmelegedés középértéke: 5,2 Celsius fokra várható 2100 körül, 90 %-os valószínűséggel, 3,5 és 7,4 Celsius fok közötti sávban.

A 2003-as előrejelzéshez képest a középérték 2,4 fokkal magasabb. A különbség nem egy nagyobb, hanem több különböző tényezőhöz köthető. Ezek között szerepel a javított kivitelű gazdasági modellezés, az újabb gazdasági adatok, amelyek kisebb esélyt adnak az alacsony emisszióra, mint a korábbi forgatókönyvek feltételezték. Az új modellek figyelembe vették a 20. századi vulkántevékenység hűtő hatását, amely részben elfedte a felmelegedést. Tekintetbe vették ímmár a koromkibocsátást, amely hozzáadódik a felmelegítő hatáshoz. Belekerültek az óceánmélyi hőmérséklet-mérések is - ezek képesek becslést adni arra nézve, hogy milyen gyorsan képesek a óceánok a hőt és a széndioxidot kivonni a légkörből és az óceán mélyére szállítani. Ez az érték is csökkent az előző becslésekhez képest.

Prinn azt mondja, hogy az előbb említett új változók és még egy sor más, amelyek szintén új méréseken alapultak, plusz az új elemzések változtatták meg a várható esélyeinket a század végére egy 'politikamentes' forgatókönyvben... (Ha a politikai akarat nem vezet az üvegházgáz kibocsátás csökkentéséhez.)

A változások mindezidáig "szerencsétlen módon egy és ugyanaz irányba mutatnak és összeadódnak". "Minden úgy halmozódott föl, hogy nagyobb globális fölmelegedést jósol" - mondja Prinn.

A "politikamentes" jövő kilátásai sokkal rosszabbak, mint eddig, de ha határozott, erős politikai intézkedésekkel drasztikusan csökkenteni tudjuk az üvegházgáz kibocsátást, akkor az eddigi kockázatbecslések megállhatják a helyüket. "Enélkül lényegesen nagyobb kockázattal kell számolnunk, mint gondoltuk. Sürgős politikai akcióra van szükség" - jelentette ki Prinn.

"Semmiképpen nem vállalhatja, nem bírja vállalni a világ ezeket a kockázatokat."

A modellezéssel kimutatott esélyek a valóságban ennél még rosszabbak is lehetnek, lehet, hogy modelljeink még alulbecsülik a problémát, mert nem tudtuk teljes egészében belevinni a pozitív visszacsatolásokat, mint például az északi sark vidékének olvadását, a nagy mennyiségű metánkibocsátást, mondta.

Azonnal hozzá kell fogni a nagy változások beindításához, mert a járművek évekig, az épületek, az erőművek évtizedekig funkcionálnak. A nemzeti és a nemzetközi politikának a változáshoz, amilyen hamar csak lehet, csatlakoznia kell. "Akkor lehet a legolcsóbb a kockázatcsökkentés, ha azonnal hozzáfogunk: folyamatosan átalakítjuk a globális energiarendszereket a következő évtizedekben alacsony vagy nulla üvegházgáz-kibocsátású technológiákra."
Forrás: fuggetlen.hu

Felezze meg a vízdíját és védje környezetét! Olvasson tovább>>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmegtakaritas.blog.hu/api/trackback/id/tr111192587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása