index

vízmegtakaritás, környezetvédelem

Célunk, hogy olyan működő megoldást adjunk a lakosság kezébe, amivel csökkentik vízszámlájukat és ezzel egyidőben védik a környezetüket is! Várjuk környezetvédő, természetvédő egyesületek és minden olyan ember jelentkezését, aki fontosnak tartja egy jobb, tisztább, élhetőbb környezet kialakítását! Minden együttműködésre nyitottak vagyunk! info@vizmegtakaritas.hu

Tapasztalatok az energiatakarékos vízadagolókkal

2009.08.06. 10:15 vizmegtakaritas

“A zuhanyzóra felszerelt vízadagoló szemmel láthatóan
lecsökkentette a vízfogyasztást, nagyon jól működik,
mindenkinek csak ajánlani tudom!”

Horváth Alfonz, Veszprém

“Nagyon látványos már az első perctől fogva. Egységnyi
idő alatt kevesebb (levegősebb ) vizet enged át, de nagyon
jó porlasztásban. Én a kézmosó csapra szereltem át,
hiszen itt folyik el nálunk a legtöbb viz feleslegesen.
A kézmosás “pszichologiájához” hozzátartozik hogy a kéz
benedvesitése után, a lemosás ugyanannyi ideig tart “sok”
és kevés vizzel is mivel a vizcsap alatt eltöltött idő fontosabb,
mivel a víz már az első néhány másodpercben leoldja a
szappant. Ígyhát az összes többi pazarlás. A higéniai érzethez
azonban tovább folyatjuk. Na ennnek jelentős része megspórolható.”

Sebők Péter, Győr

“Felszereltük az adagolókat az otthoni csapokra és vízóra olvasás
előzte meg ezt a kis szerelési munkát Heti 4,5 m3 vízfogyasztást
1 m3-re majd 2,5 m3 -re vitte le.”

Király Csaba Nándorné, Létavértes

:
”Általában a gyerkőcöt fürdetjük először , kádban.Amikor megvan a kellő
vízmennyiség, a vízmelegítőn a melegvíz hőfokszabályzóját minimumra állítjuk,
hogy a kislány ne forrázza le magát, ha véletlen kinyitná a csapot.Ez ma is így történt.
A kislány után a feleségem zuhanyzott majd én következtem.Meglepetten vettük észre,
hogy a hőfokszabályzót a minimumon felejtettük és ennek ellenére olyan melegvizet
állított elő a kazán, amit eddig csak közép állásban tudott.
Így a cég oldalán említett energiafelhasználás csökkenése is beigazolódott!!!

Tamasi Barna, Kiskunhalas

Felezze meg Ön is a vízdíját! Részletekért kattintson ide >>>

Szólj hozzá!

Közös cél az energiatakarékosság

2009.06.19. 20:12 vizmegtakaritas

Az energiahatékonyság növelése, valamint a lakossági energiafogyasztás csökkentése a megújuló energiaforrások terjesztéséhez hasonló, kiemelt környezetvédelmi célkitűzés.
 

Az energiahatékonyság növelése, valamint a lakossági energiafogyasztás csökkentése a megújuló energiaforrások terjesztéséhez hasonló, kiemelt környezetvédelmi célkitűzés - állították egybehangzóan a "Megújuló energiák hajója" elnevezésű konferencia előadói szerdán Budapesten.

Az Európai Bizottság által támogatott rendezvény résztvevői ugyanakkor eltérően vélekedtek a "zöld energia" költségeiről, illetve a nagyobb elterjedésükhöz szükséges állami támogatás formájáról. Nagy Andor (KDNP), parlamenti képviselő szerint a Magyarországon "rendkívül erős fosszilis energia lobbi" miatt jelenleg "megfizethetetlenek" az alternatív energiaforrások. Az emberek többsége éppen ezért "úri huncutságnak" tartja a környezetvédelmet - fűzte hozzá.

A kereszténydemokrata politikus a közvetlen állami finanszírozást előbbre valónak tartotta a környezetvédelmi tudatformálásnál, ezért - külföldi mintára - egy "zöld hitelintézet" létrehozását javasolta, amely akár kamat nélküli hitelekkel is támogatná a környezetvédelmi beruházásokat. Hangsúlyozta: a környezetvédelmi megoldásokat, így a megújuló energiaforrások arányának növelését a gazdaságfejlesztés egyik legfontosabb eszközévé kell tenni 2010-től.

Ámon Ada, az Energia Klub nevű civil szervezet igazgatója, valamint Burján Zoltán, a Magyar Pellet Szövetség képviselője szerint ugyanakkor a megújuló energiaforrások alkalmazása nem nevezhető drágának. A kezdeti, nagyobb beruházás után az alternatív megoldások jelentősen olcsóbbak, mint a hagyományos energiahordozók - mutattak rá a szakemberek.

Kiemelték: a megújuló energiaforrások "pályára állításához" az állami szerepvállalásnak először a lakóépületeket szigetelésének rendbetételét, valamint az "ésszerű megoldások" kiválasztását segítő ismeretterjesztést kell támogatnia.
Forrás: mfor.hu

Takarékoskodjon a vízzel és védje környezetét!

Szólj hozzá!

Rohamléptekkel közeledik a klímakatasztrófa

2009.06.19. 18:06 vizmegtakaritas

Hirtelen és elkerülhetetlen éghajlati változások egyre növekvő kockázatával kell szembenéznie a világnak a vártnál gyorsabb globális felmelegedés miatt – figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmánya.

A szakemberek szerint az óceánok hőmérsékletének növekedése, a tengerszint emelkedése, az extrém éghajlati jelenségek felbukkanása és a sarkvidéki jégtakaró olvadása jóval hamarabb következik be, mint ahogy azt a kutatók néhány évvel ezelőtt megjósolták. A kutatók által készített 36 oldalas jelentés mintegy 1400 olyan tanulmányt foglal össze, amelyeket egy márciusi klímakonferencián mutattak be Koppenhágában, ahol decemberben kerül majd sor a 2012-ben lejáró kiotói egyezmény utódjának kidolgozását célzó ENSZ-tanácskozásra. A tanulmány szerint az üvegházhatású gázkibocsátás és az egyéb éghajlatváltozást befolyásoló tényezők már elérték az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (Intergovernmental Panel on Climate Change-IPCC) által meghatározott határvonal legfelsőbb szintjét, vagy annak közelébe értek.

A legújabb adatok szerint maga a Föld is elkezdte kivenni a részét a pusztító folyamatokból. A szén-dioxidnál jóval erősebb üvegházhatású gáznak bizonyuló metán, mely évezredek óta a sarkvidéki talaj állandóan fagyott mély rétegében raboskodott, elkezdhet szivárogni a légkörbe, ezzel gyorsítva a felmelegedést. Az óceánok és az erdős területek is egyre kevésbé képesek enyelni az üzemanyagok elégetéséből származó szén-dioxidot. A szakértők azonnali lépéseket várnak a politikusoktól, hogy megakadályozzák a globális átlaghőmérséklet több mint két Celsius-fokkal való megemelkedését. „A két Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés óriási kihívást fog jelenteni a jelen kor társadalmainak, és valószínűleg az egész évszázad során, valamint azt követően is komoly szociális és környezeti felfordulásokat fog okozni” – fogalmaz a tudócsoport.

Az IPCC szerint ennek megvalósításához az iparosodott nemzeteknek az 1990-es évekhez képest mintegy 25-40 százalékkal kellene csökkenteniük az üvegházhatású gázok kibocsátásának mennyiségét. A legfrissebb kutatás szerint azonban a kibocsátás azonnali visszaszorítása elengedhetetlen, mivel az említett határvonalak átlépésével visszafordíthatatlanná válik a globális felmelegedés. A Massachussettsi Műszaki Egyetem éghajlati modelljeinek előrejelzése szerint a megfelelő intézkedések hiányában a Föld felszínének hőmérséklete 5,2 Celsius-fokkal fog növekedni 2100-ig. A koppenhágai jelentést csütörtökön mutatják be a dán miniszterelnöknek Lars Loekke Rasmussennek, a Brüsszelben tartott EU-csúcstalálkozó keretében. A politikus, aki egyben a decemberi ENSZ konferencia házigazdája is lesz, arra kérte a kutatókat, hogy konkrét javaslatokkal szolgáljanak majd a döntéshozóknak.
Forrás: Index.Hu

Tegyen a klímakatasztrófa ellen!

Szólj hozzá!

A klímaváltozási esélyeink sokkal rosszabbak, mint gondoltuk

2009.06.18. 09:03 vizmegtakaritas

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatógárdája új, minden eddiginél összetettebb modellt alkotott a klímaváltozás esélyeinek elemzésére, és ez az új elemzés azt mutatja, hogy a felmelegedés kétszer akkora lehet, mint amekkorára az eddigi becslések értékelték.
 

A MIT integrált globális rendszer-modelljét használták az új elemzéshez. Ez egy olyan részletes számítógépes szimuláció, amely tartalmazza a globális gazdasági tevékenységet és a klímafolyamatokat is.

400-szor futtatták le a programot, minden egyes futtatásnál egy kicsit változtatva a beviteli paramétereken. A bevitt adatokat úgy válogatták meg, hogy mindegyik változatnak egyenlő esélye volt arra, hogy helyes legyen - jelen ismereteink és megfigyeléseink alapján.

Más kutatások magának a klímarendszer fizikai válaszainak lehetőségeire alapozták a becsléseiket. A MIT modellje eddig az egyetlen interaktív modell, amely kezelni tudja az emberi tevékenységben végbemenő lehetséges változásokat: a gazdasági növekedés mértékét, az ezzel járó energiafelhasználást, a világ különböző országaiban.

A MIT modell részletekbe menően összekapcsolja a gazdasági tevékenység hatásait a légköri, óceáni és a biológiai rendszerek hatásaival. "Ilyen értelemben egyedülálló a mi munkánk" - mondta Ronald Prinn, a cikk társszerzője, a MIT Globális Változások Tudományos Központ igazgatója.

Az előrejelzéseket az Amerikai Meteorológiai Társaságnak az éghajlatra szakosodott folyóirata közölte.

Eszerint: a felszíni felmelegedés középértéke: 5,2 Celsius fokra várható 2100 körül, 90 %-os valószínűséggel, 3,5 és 7,4 Celsius fok közötti sávban.

A 2003-as előrejelzéshez képest a középérték 2,4 fokkal magasabb. A különbség nem egy nagyobb, hanem több különböző tényezőhöz köthető. Ezek között szerepel a javított kivitelű gazdasági modellezés, az újabb gazdasági adatok, amelyek kisebb esélyt adnak az alacsony emisszióra, mint a korábbi forgatókönyvek feltételezték. Az új modellek figyelembe vették a 20. századi vulkántevékenység hűtő hatását, amely részben elfedte a felmelegedést. Tekintetbe vették ímmár a koromkibocsátást, amely hozzáadódik a felmelegítő hatáshoz. Belekerültek az óceánmélyi hőmérséklet-mérések is - ezek képesek becslést adni arra nézve, hogy milyen gyorsan képesek a óceánok a hőt és a széndioxidot kivonni a légkörből és az óceán mélyére szállítani. Ez az érték is csökkent az előző becslésekhez képest.

Prinn azt mondja, hogy az előbb említett új változók és még egy sor más, amelyek szintén új méréseken alapultak, plusz az új elemzések változtatták meg a várható esélyeinket a század végére egy 'politikamentes' forgatókönyvben... (Ha a politikai akarat nem vezet az üvegházgáz kibocsátás csökkentéséhez.)

A változások mindezidáig "szerencsétlen módon egy és ugyanaz irányba mutatnak és összeadódnak". "Minden úgy halmozódott föl, hogy nagyobb globális fölmelegedést jósol" - mondja Prinn.

A "politikamentes" jövő kilátásai sokkal rosszabbak, mint eddig, de ha határozott, erős politikai intézkedésekkel drasztikusan csökkenteni tudjuk az üvegházgáz kibocsátást, akkor az eddigi kockázatbecslések megállhatják a helyüket. "Enélkül lényegesen nagyobb kockázattal kell számolnunk, mint gondoltuk. Sürgős politikai akcióra van szükség" - jelentette ki Prinn.

"Semmiképpen nem vállalhatja, nem bírja vállalni a világ ezeket a kockázatokat."

A modellezéssel kimutatott esélyek a valóságban ennél még rosszabbak is lehetnek, lehet, hogy modelljeink még alulbecsülik a problémát, mert nem tudtuk teljes egészében belevinni a pozitív visszacsatolásokat, mint például az északi sark vidékének olvadását, a nagy mennyiségű metánkibocsátást, mondta.

Azonnal hozzá kell fogni a nagy változások beindításához, mert a járművek évekig, az épületek, az erőművek évtizedekig funkcionálnak. A nemzeti és a nemzetközi politikának a változáshoz, amilyen hamar csak lehet, csatlakoznia kell. "Akkor lehet a legolcsóbb a kockázatcsökkentés, ha azonnal hozzáfogunk: folyamatosan átalakítjuk a globális energiarendszereket a következő évtizedekben alacsony vagy nulla üvegházgáz-kibocsátású technológiákra."
Forrás: fuggetlen.hu

Felezze meg a vízdíját és védje környezetét! Olvasson tovább>>

Szólj hozzá!

Víztakarékoskodással a halakért

2009.06.18. 08:50 vizmegtakaritas

Kalifornia halai a kipusztulás szélére kerültek a lakosság csillapíthatatlan szomja miatt - ezért most egy szövetségi hatóság arra szólította fel a tisztségviselőket, hogy a fajok megmentése érdekében korlátozzák a városok és farmok rendelkezésére álló vízkészletet.
 

Kalifornia folyói egykor hemzsegtek a pisztrángoktól, lazacoktól és tokhalaktól. A szövetségi és állami kormányok, valamint a helyi önkormányzatok azonban duzzasztógátakból és vezetékekből álló monumentális rendszert építtettek, amely bőven termő szántókká változtatta a sivatagot - és kiszárította a folyók egy részét.

Idén már harmadik éve tart az aszály, a globális felmelegedés és a lakosság növekedése csak súlyosbítja a helyzetet. Az illetékes halászati ügynökség azt követeli legújabb, a lazacok ügyében írt jelentésében, hogy a szövetségi és állami vízszolgáltatók 5-7 százalékkal csökkentsék a városok és a mezőgazdaság számára elérhető víz mennyiségét. A vezetékes víz korlátozását ellensúlyozhatná a víz újrahasznosítása, a takarékosság és a talajvíz használata.

A vízügyi hatóság szerint azonban ennél jóval súlyosabb a helyzet: az idén a legtöbb igénylő vízkvótáját már negyven százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni a halmegóvás és az aszály miatt, a mezőgazdasági károk pedig megközelítik az egymilliárd dollárt - olvasható az AlertNet című környezetvédelmi portálon.

A lazac megmentése nehéz feladat, és néha a társadalom fizeti meg az árát - mondja erre Maria Rea, a jelentés első szerzője. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szerint azonban a kvótacsökkentés a halakat az emberek és a gazdaság elé helyezi.

A halászati hatóság úgy tervezi, hogy több vizet tart a nagy duzzasztógátak mögött az év folyamán, hogy legyen elegendő hideg víz a lazac ívásához, és igyekszik megoldást találni arra, hogy a halak eljussanak a gáttól felfelé elhelyezkedő ívóhelyeikhez. Egy környezetvédelmi szervezet, a National Resources Defense Council úgy véli, hogy a szabályozás jó irányban tett lépés, mert a vízhasználatot a halak nélkül is korlátozni kellett volna.
Forrás: greenfo/mti

Felezze meg vízdíját egy 900 Ft-os beruházással! Olvasson tovább >>

Szólj hozzá!

Éhinség, vízhiány, fajok kipusztulása - Nyilvános a klímajelentés

2009.06.18. 08:19 vizmegtakaritas

Növény- és állatfajok kipusztulása, 2,5 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés, éhínség és vízhiány - egyebek mellett ezeket tartalmazza az ENSZ klímaváltozással kapcsolatos második jelentése, amelynek a nyilvánosságra hozatalát több ország is megakadályozta volna.
 

A Kárpát-medencére vonatkozó prognózis szerint a következő évtizedekben csökkennek a folyók vízhozamai, az árvizek ugyanakkor hevesebbé válnak, visszaesik a fűtési igény, ám növekszik a légkondicionálás energiaszükséglete.

A térségben várhatóan csökken a csapadék mennyisége, az aszály főként a folyami hajózást nehezíti meg, a magyarországi folyók nyári vízszintje ugyanis évtizedeken belül akár a jelenleg szokásos felére is csökkenhet.

 

Ha az országok nem változtatnak azonnal a klímapolitikájukon, 2080-ra már 600 millió embert fenyegethet az éhínség - állapítja meg az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága által készített második jelentés. A dokumentum szerint 70 éven belül az állat- és növényfajok ötöde kipusztulhat.

A klímaváltozás ellen hatékony fellépés elmaradása esetén nőhet a környezetszennyezés, a szmog, emiatt romolhat a lakosság egészségi állapota, és a jelentés felhívja a figyelmet arra is, hogy az éghajlatváltozás miatt egzotikus, trópusi betegségek jelenhetnek meg mérsékelt égövi területeken.

A második jelentés hosszasan taglalja a vízhiánnyal kapcsolatos félelmeket: ezek szerint 2080-ra a Föld lakosságának harmada nem juthat elegendő ivóvízhez, ennek következménye lehet az is, hogy háborúk törnek ki a vízforrások birtoklásáért.

A jelentés 2001 óta a legjelentősebb tanulmány a klímaváltozás egyes térségekre vonatkozó, várható hatásairól.

A jelentést várhatóan még a világ vezető ipari országainak júniusi csúcstalálkozója előtt elküldik az állami vezetőknek.

Idén összesen négy jelentést hoznak nyilvánosságra a klímaváltozásról. Ezek közül az első már februárban megjelent. Ebben a tudósok azt állították, hogy 90 százalékig biztos: az ember tehető felelőssé az 1950 óta észlelt felmelegedésért.

A jelenlegi második rész után a harmadik várhatóan májusban jelenik meg és az üvegházhatással és a hőmérséklet emelkedésével foglalkozik majd. A negyedik, összefoglaló jelentést novemberre tervezik.
(inforadio)

www.vizmegtakaritas.hu

Szólj hozzá!

Meddig folyhat ez így?

2009.06.17. 15:40 vizmegtakaritas

Most még természetes, mindig a rendelkezésünkre áll, csak a csapot kell kinyitnunk. De vajon így lesz-e ez tizenöt év múlva is? Az ENSZ Környezetvédelmi Programja megállapítja, hogy a jelenlegi fogyasztási szokások megmaradása esetén 2025-re a Föld lakosságának kétharmadát érinteni fogja valamiféle vízkorlátozási intézkedés.
 

Gondoljunk csak bele, hogy egy reggel arra ébredünk, nincs víz a házban. Nincs reggeli tisztálkodás, fogmosás, elmarad a reggeli kávé, illetve maga a teljes reggeli, hiszen minden élelmiszer vagy akár használati tárgy előállításához vízre lett volna szükség. Talán csak ekkor értenénk meg, mekkora kinccsel bánunk nap mint nap ily pazarlóan.

Világviszonylatban vizsgálódva a már említett ENSZ jelentés kifejti, hogy a Föld vízkészletei az előre jelzettnél gyorsabban fogynak. Ennek oka részben a világméretű éghajlatváltozás, részben az egyre növekvő népesség egyre növekvő igényei. Szakértők szerint, a mostani klímaváltozás néhány évtizeden belül kétmilliárd embert érintő vízhiányhoz és a Földön élő fajok 20-30 százalékának kipusztulásához vezethet.

Európa egészét tekintve a kivett vízmennyiség 44%-át energiatermelésre, 24%-át mezőgazdasági termelésre, 21%-át a lakossági vízellátásra fordítják, 11%-át pedig az iparban használják fel. Európában hatalmas a víztakarékosság potenciálja. Európa a vizének továbbra is legalább 20 százalékát pazarolja el a hatékonyság hiánya miatt.

Magyarországon az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás 130 liter, amely szinte teljes egészében kiváló minőségű ivóvízből fedeződik. Ezzel mosunk pl. ruhát, autót, locsoljuk növényeinket. Holott ezen célokra akár kevésbé jó minőségű víz is megfelelő lenne (pl. esővíz) Az esővízgyűjtés és a hatékony technológiák alkalmazása mellett nagyon fontos az is, hogy takarékoskodjunk a rendelkezésünkre álló forrásokkal. A Nemzeti Éghajlatvédelmi Stratégia modelljei azt jelzik előre, hogy a Dunántúlon a vízgazdálkodást érinti majd leginkább az éghajlatváltozás. A modellek szerint télen több lesz ugyan a csapadék, de máskor, elsősorban nyáron, jelentősen csökkenhet a leesett eső mennyisége, és országosan összességében kevesebb lesz a csapadék. Ezzel arányosan csökken a kinyerhető víz mennyisége is. Mit tehetünk?

Fogyasszunk annyit, amennyire feltétlenül szükségünk van, ne folyassuk fölöslegesen a vizet mosogatáskor vagy fogmosáskor, szereljünk fel víztakarékos WC tartályt, zuhanyrózsát, csapot, fogjuk fel az esővizet és azzal locsoljunk, a mosógépet csak ruhával telve indítsuk el.  Ezernyi apró trükk van, amellyel személyes vízfogyasztásunkat csökkenthetjük. Ahogy az odafigyelés életmódunkká válik, úgy érthetjük meg egyre inkább, hogy a dolgok körülöttünk tőlünk is függenek, személyes felelősséggel tartozunk Földünkért.”   - nyilatkozta Kiss Renáta, a Csalán Egyesület programvezetője.
Forrás: csalan.hu


www.vizmegtakaritas.hu

Szólj hozzá!

ENSZ-jelentés: a jövő válsága a vízhiány

2009.06.17. 15:20 vizmegtakaritas

A világ - a gyenge politikai akartnak köszönhetően - hamarosan eddig példátlan méretű vízhiánnyal néz majd szembe - áll az ENSZ által 2005. március 5-én közzétett első World Water Development Report című jelentésben.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy ha sürgős és hatékony lépések nem történnek a katasztrofális helyzet kezelésére, az évszázad közepére a Föld hétmilliárd lakóját fogja érinteni a vízhiány. Az Egyesült Nemzetek Szervezete által elkészített jelentés az eddigi legátfogóbb képet adja a világ édesvízellátásának helyzetéről - meglehetősen borúlátó képet.

Naponta hatezer ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg a fertőzött ivóvíz okozta betegségekben, és ha a világ össznépességét nézzük, a fertőzött víz miatti elhalálozások száma meghaladja az évenkénti 2,2 milliót. Ez az arány ráadásul a népességnövekedés, a szennyeződés fokozódása és az éghajlatváltozás miatt csak növekedni fog, miközben a világ vezető hatalmai mind ez idáig igyekeztek szőnyeg alá söpörni a problémát, és nem vettek tudomást a megoldást sürgető hírekről. A jelentés becslése szerint az egy főre jutó ivóvízkészlet az elkövetkező 20 évben várhatóan a harmadára csökken. A vizek szennyezettségére jellemző adat, hogy naponta közel 6 millió tonna hulladék kerül a folyókba, tavakba.

"A világ lakosságának mintegy 40%-a nem jut megfelelő, az egészéges élethez nélkülözhetetlen, tiszta vízforráshoz" - nyilatkozta Gordon Young, a World Water Assessment Program vezetője. "Ez tragédia."

Forrás: Origo.Hu

„Minden józan gondolkodású embernek be kell látnia,
hogy az energiával való takarékosság nem csupán érdekünk,
hanem egyszerűen kötelességünk!”

www.vizmegtakaritas.hu
Nyerjen energiatakarékos készletet és csökkentse le a vízdíját!

Szólj hozzá!