index

vízmegtakaritás, környezetvédelem

Célunk, hogy olyan működő megoldást adjunk a lakosság kezébe, amivel csökkentik vízszámlájukat és ezzel egyidőben védik a környezetüket is! Várjuk környezetvédő, természetvédő egyesületek és minden olyan ember jelentkezését, aki fontosnak tartja egy jobb, tisztább, élhetőbb környezet kialakítását! Minden együttműködésre nyitottak vagyunk! info@vizmegtakaritas.hu

Víztakarékoskodással a halakért

2009.06.18. 08:50 vizmegtakaritas

Kalifornia halai a kipusztulás szélére kerültek a lakosság csillapíthatatlan szomja miatt - ezért most egy szövetségi hatóság arra szólította fel a tisztségviselőket, hogy a fajok megmentése érdekében korlátozzák a városok és farmok rendelkezésére álló vízkészletet.
 

Kalifornia folyói egykor hemzsegtek a pisztrángoktól, lazacoktól és tokhalaktól. A szövetségi és állami kormányok, valamint a helyi önkormányzatok azonban duzzasztógátakból és vezetékekből álló monumentális rendszert építtettek, amely bőven termő szántókká változtatta a sivatagot - és kiszárította a folyók egy részét.

Idén már harmadik éve tart az aszály, a globális felmelegedés és a lakosság növekedése csak súlyosbítja a helyzetet. Az illetékes halászati ügynökség azt követeli legújabb, a lazacok ügyében írt jelentésében, hogy a szövetségi és állami vízszolgáltatók 5-7 százalékkal csökkentsék a városok és a mezőgazdaság számára elérhető víz mennyiségét. A vezetékes víz korlátozását ellensúlyozhatná a víz újrahasznosítása, a takarékosság és a talajvíz használata.

A vízügyi hatóság szerint azonban ennél jóval súlyosabb a helyzet: az idén a legtöbb igénylő vízkvótáját már negyven százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni a halmegóvás és az aszály miatt, a mezőgazdasági károk pedig megközelítik az egymilliárd dollárt - olvasható az AlertNet című környezetvédelmi portálon.

A lazac megmentése nehéz feladat, és néha a társadalom fizeti meg az árát - mondja erre Maria Rea, a jelentés első szerzője. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó szerint azonban a kvótacsökkentés a halakat az emberek és a gazdaság elé helyezi.

A halászati hatóság úgy tervezi, hogy több vizet tart a nagy duzzasztógátak mögött az év folyamán, hogy legyen elegendő hideg víz a lazac ívásához, és igyekszik megoldást találni arra, hogy a halak eljussanak a gáttól felfelé elhelyezkedő ívóhelyeikhez. Egy környezetvédelmi szervezet, a National Resources Defense Council úgy véli, hogy a szabályozás jó irányban tett lépés, mert a vízhasználatot a halak nélkül is korlátozni kellett volna.
Forrás: greenfo/mti

Felezze meg vízdíját egy 900 Ft-os beruházással! Olvasson tovább >>

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vizmegtakaritas.blog.hu/api/trackback/id/tr321192573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása